Publicacions

Al llarg dels seus 50 anys, la Favb ha promogut l’edició de nombrosos llibres que recullen la història del moviment veïnal i de la ciutat vista des dels barris. La col·lecció Quaderns de Carrer també ha recollit materials per al debat sobre el futur de l’associacionisme i projectes impulsats per la Federació. Els podeu consultar tots a la biblioteca de la Favb, al local del carrer d’Obradors, en horari d’atenció al públic. Si esteu interessats en adquirir algun exemplar, contacteu amb nosaltres i us informarem sobre la seva disponibilitat.


25 anys de Barcelona a ‘Carrer’ (1991-2016)

Portada de 25 anys de Barcelona a Carrer (1991-2016).

La Veu del Carrer, revista publicada per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb), va néixer l’octubre de 1991. Amb la ciutat immersa en els preparatius dels Jocs Olímpics de 1992, Carrer va dedicar la primera portada a l’aluminosi, una afecció del formigó que s’havia emprat en la construcció de milers d’habitatges durant el desenvolupisme franquista. Des d’aleshores, la revista ha continuat al llarg d’un quart de segle fent contrapès al discurs de la Barcelona oficial, donant veu als veïns i les veïnes, als barris i als moviments socials.


Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987)

Portada de Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987).

La revista Butifarra! va aparèixer a Barcelona el 1975, quan encara perdurava la dictadura franquista i el moviment urbà, tot exigint escollir el seu destí, experimentava un moment àlgid. L’equip inicial el van formar joves professionals com Juanjo Sarto, F. Pérez Navarro, Max, l’Avi, Ricard Soler, Carlos Vila i Alfonso López. La publicació, al principi d’aspecte certament modest, però alhora contundent, conjuminava la informació i l’opinió en defensa de campanyes i reivindicacions populars a través d’historietes, i això la distingia de les altres revistes.


Candel i Barcelona. La ciutat dels altres catalans (1958-1964)

Portada de Candel i Barcelona. La ciutat dels altres catalans (1958-1964).

Candel i Barcelona recull reportatges publicats durant el procés de gestació del llibre Els altres catalans (1964), de la primera edició del qual feia 50 anys. Partint de l’article homònim, publicat el 1958 a La Jirafa, l’antologia inclou els principals textos que Candel va redactar per a Destino, els més complets de la seva carrera i que aquí s’editen per primer cop en format de llibre, amb les fotografies originals de Ramón Dimas. Els articles porten el lector a les desaparegudes platges de Can Tunis, la festa major de Sants, el mercat del Born...


Josep M. Huertas Claveria i els barris de Barcelona. Antologia de reportatges (1964-1975)

Portada de Josep M. Huertas Claveria i els barris de Barcelona. Antologia de reportatges (1964-1975).

Josep Maria Huertas Claveria coneixia i estimava la ciutat com gairebé ningú. En va explicar la seva història i el seu present, les seves lluites i els seus carrers, els seus barris i la seva gent, en la majoria del centenar de llibres i dels 6.000 articles que va publicar. Els textos d’aquesta antologia pertanyen a la primera dècada de Huertas com a periodista, des del seu primer treball en una publicació de difusió àmplia -una entrevista a Candel (Signo, 1964) fins a Vida erótica subterránea (Tele/eXprés, 1975), l’article que el va dur a la presó.


Guia informal de la Barcelona dels anys 70

Portada de la Guia informal de la Barcelona dels anys 70.

La Guia informal de la Barcelona dels anys 70, amb textos de Josep Maria Huertas Claveria i José Martí Gómez, mostra la ciutat del tardofranquisme mercès a tretze passejades temàtiques amb personatges populars de l’època: Manuel Pedrolo i els Encants de Sant Antoni, Francesc Candel i el cementiri de Montjuïc, Oriol Bohigas i l’altre modernisme, Néstor Luján i els restaurants, Francesc Pi de la Serra i els bars, Jose Maria Espinàs i els carrers de la ciutat, Estanislau Torres i els turons de Barcelona, Joan Marca i les biblioteques privades...


Moviment veïnal, reptes de futur

Portada de Moviment veïnal, reptes de futur.

Sovint, la velocitat a la qual les associacions ens veiem obligades a actuar i prendre decisions no ens deixa temps per reflexionar sobre la nostra activitat. Aquest fet comporta una manca de producció escrita sobre allò rellevant del moviment veïnal avui i una manca d’instruments de reflexió que forneixin pautes de millora en les nostres formes de funcionament i acció. Moviment veïnal, reptes de futur té una finalitat essencialment pràctica: dotar d’eines i instruments les associacions veïnals per millorar el seu funcionament intern i extern.


1970-2010: 40 anys d’acció veïnal

Portada de 1970-2010: 40 anys d'acció veïnal.

La memòria de les associacions veïnals sintetitza la història dels barris i els milers d’homes i dones que han lluitat per fer-los habitables. Aquesta història, sovint ignorada, recull lluites que no se centren només en l’urbanisme, els equipaments o els serveis públics, sinó que contribueixen a la construcció de la democràcia i de la ciutat i els barris, concebuts com a xarxes de relació i espais de convivència. 1970-2010: 40 anys d’acció veïnal fa visible la història del moviment veïnal i la seva influència decisiva en dues ciutats, Barcelona i Madrid.


Ecologia i ciutat

Portada de Ecologia i ciutat.

Aquest llibre va ser fruit de la trobada del 4t Fòrum Veïnal Barcelonès, en què el moviment veïnal de Barcelona va debatre sobre ecologia urbana amb diferents entitats i persones del moviment ecologista i social de la ciutat. Els reptes mediambientals eren de molta magnitud i aquest treball no pretenia esgotar les temàtiques, però sí situar els elements per a l’anàlisi i l’acció a curt i llarg termini de la Favb en temes mediambientals, així com instar a les Administracions perquè treballin en la direcció de la sostenibilitat i la justícia social.


La Barcelona dels barris (2008)

Portada de La Barcelona dels barris (2008).

La tercera edició de La Barcelona dels barris cobria un deute de la Favb i de Carrer. Des de la darrera cita, l’any 1999, calia posar al dia i actualitzar aquest anàlisi sociològic de la ciutat barri a barri, que seguia la tradició de les dues edicions anteriors -la primera, del 1991-. I vol també reivindicar pel moviment veïnal l’autoria d’una frase, la de “La Barcelona dels Barris”, que els responsables municipals ens ha manllevat i han volgut convertir en un “logo” propi. Amb la voluntat que aquest document es faci vell a les vostres mans.


‘Carrer’, 100 números, 15 anys

Portada de ‘Carrer’, 100 números, 15 anys.

Amb motiu de l’edició del número 100 de la revista de la Favb, La Veu del Carrer, la col·lecció Quaderns de Carrer va glossar la trajectòria de 15 anys de feina col·lectiva d’una publicació feta des dels barris amb vocació de ciutat. Un recull que ajuda a veure des d’una altra perspectiva una dècada i mitja de vida i de transformacions a Barcelona, des d’un primer número dedicat al problema de l’aluminosi fins al número 100, dedicat al binomi poder-ciutat.


El barri, espai de convivència

Portada de El barri, espai de convivència.

El primer volum de la col·lecció Quaderns de Carrer recull l’explicació del projecte de la Favb Barri, espai de convivència, que fa diagnòstic de les condicions de vida als barris partint d’un treball de camp a les escoles. Hi participen, a més de l’equip tècnic de la Favb que llavors realitzava l’estudi (Pep Martí, Carme Giménez i Laura Toribio), el geògraf i urbanista Jordi Borja, l’historiador i activista ambiental Enric Tello, l’antropòleg Miguel Pajares, l’exfiscal general anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i l’antropòloga Eva Fernández.


La Barcelona dels barris (1999)

Portada de La Barcelona dels barris (1999).

La segona edició de La Barcelona dels barris segueix sent, igual que la primera edició del 1991, una eina de treball per conèixer la ciutat i els seus barris, però és, sobretot, un reconeixement a les persones que hi viuen, treballen i en participen. Havien passat moltes coses i és indubtable que la ciutat havia sofert una gran transformació. Aquesta actualització de La Barcelona dels barris fa un recull explicatiu de les reivindicacions més importants del moviment veïnal de la Barcelona de finals dels anys noranta, també des d’una perspectiva sociològica.


Barcelona en lluita. El moviment urbà (1965-1996)

Portada de Barcelona en lluita.

En paraules de Vázquez Montalbán, aquest és “un llibre necessari que havia d’arribar de la mà de Josep M. Huertas, acompanyada de la de Marc Andreu. Huertas pertany a la primera onada de periodistes urbanistes dotats d’un coneixement crític de la ciutat i capaços d’utilitzar-ho per contribuir primer a la lluita contra la corrupció franquista i després a la vigilància de la reconstrucció democràtica urbana. Des d’aquest coneixement, els autors fan la història del moviment veïnal barceloní, una experiència de conscienciació i acció social que va ser el referent modèlic del naixement del moviment veïnal a tot Espanya”.


Barcelona: retrat(s)

Portada de Barcelona: retrat(s).

En plena ressaca olímpica, el germans Eugeni i Pedro Madueño, periodista i fotògraf, retraten els ambients humans de Barcelona que ens havien ocultat els anys de culte a l’arquitecte, a les inversions, al disseny i a les pedres. Un retrobament amb la ciutat en el sentit shakespearià que tant agradava citar a l’alcalde Maragall: “The city is the people” (‘la ciutat és la gent’).


La Barcelona dels barris (1991)

Portada de La Barcelona dels barris (1991).

“Aquest treball és un memoràndum de les associacions veïnals, un llistat de les reivindicacions que queden pendents i que considerem importants. No fem un balanç del treball fet. Estem convençuts que Barcelona seria molt diferent sense les lluites i les aportacions del moviment associatiu. Avui ens limitem a oferir les dades de 84 associacions. Hem fet l’esforç d’elaborar i editar aquest llibre per deixar constància que existim”. Així presentava la Favb la primera edició de La Barcelona dels barris, una obra que explica què és el moviment veïnal, per què lluita i quin model de ciutat defensa. El llibre tindria dues edicions més, publicades el 1999 i el 2008.

Secció: