La Veu del Carrer

 Amb el títol “Noms, poder i ciutadania” el dossier del nou número de la revista de la Favb recull un seguit d'articles que reflexionen sobre els noms dels carrers i espais públics de la ciutat.

Dediquem el tema d'entrada al record de l'enderroc del barri del Somorrostro ara fa 50 anys, i diverses cròniques a, entre d'altres temes, la derrota del moviment veïnal que ha suposat la sentència de l'hotel del Palau, la polèmica posada en marxa de la superilla del Poblenou, els 15 anys del projecte de Can Masdeu o l'estat actual del mercat de Sant Antoni.

Podeu trobar la revista en paper als punts de distribució habituals (consulteu el llistat per barris a la pàgina 30), o al local de la Favb.

I com sempre, podeu baixar Carrer en pdf des de la web de la Favb, al següent enllac: www.favb/carrer141


Llegir més >
 Article publicat al dossier del número 140 de la revista Carrer

Juan Manuel Pericàs i Joan Benach (GREDS-EMCONET, UPF)

Malgrat que el corrent ideològic predominant s’esforça amb èxit en ocultar-ho, la recerca acumulada durant més de tres dècades en salut pública mostra sense cap gènere de dubte que l’estat de salut d’una determinada població depèn, essencialment, de les condicions d’ocupació i les característiques del treball desenvolupat (quan se’n té i també quan s’està en atur), de les circumstàncies d’habitatge, del medi ambient, i una llarga sèrie de factors polítics, socials, econòmics i culturals que en conjunt es coneixen com els determinants socials de la salut.


Llegir més >

Tanta desigualtat...

 Article publicat al dossier del número 140 de la revista Carrer

Albert Recio, professor d’economia de la UAB i vicepresident de la Favb

Les desigualtats són creixents, intolerables. La ciutat de Barcelona pateix un elevat nivell de desigualtats que tenen impactes negatius en molts aspectes de la vida social: salut, educació, benestar. Quan les desigualtats són molt grans, algunes persones tenen massa i altres tenen carències insuportables: pobresa, exclusió. Mesurar aquestes desigualtats és una primera forma de reconèixer-ne l’existència. Però és insuficient per fer-li front. A l’igual que per combatre una malaltia cal tenir un diagnòstic acurat de quins són els processos que la generen, per combatre les desigualtats i els seus efectes cal primer conèixer-ne els orígens, els factors que les reforcen.


Llegir més >

Greuges participatius

 El nou mètode mixt per escollir el relleu a la Sindicatura de Greuges de Barcelona desperta poc interès ciutadà i manté l’última paraula per a l’alcaldessa. La Favb demana des del 2004 que s’elegeixi el candidat entre una terna vinculant escollida per votació popular

Meritxell M. Pauné, publicat al número 140 de la revista Carrer


Llegir més >
 Des del 2010, 11 municipis catalans han recuperat la gestió pública del servei, una xifra que augmentarà els propers anys. Les principals raons per fer-ho són l’opció de reinvertir tots els beneficis en la millora de la xarxa i la possibilitat d’abaixar les tarifes

Marc Font, article publicat al número 140 de la revista Carrer


Llegir més >
La revista 'Carrer', la Favb i 'Crític' van rebre el passat 20 de juny un burofax de Sociedad General de Aguas de Barcelona i Aigües de Barcelona exigint la publicació d'aquest text de rectificació a l'article de Quim Pérez Sis anys de saqueig de l'aigua a Barcelona, aparegut al número 140 de la revista 'Carrer', i del qual la web de la Favb i el blog de reflexió sobre el medi ambient Béns Comuns, allotjat a 'Crític', se n'han fet ressò. El publiquem íntegrament per imperatiu legal:

"En data 20 de juny de 2016 la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona ha publicat un article que porta el títol “Sis anys de saqueig de l'aigua a Barcelona”, signat per Quim Pérez, Membre de la Plataforma Aigua és Vida, i en el que s'inclouen una sèrie de consideracions relatives a l'activitat de subministrament d'aigua que duia a terme Sociedad General de Aguas de Barcelona fins al 2013, i que des d'aleshores presta Aigües de Barcelona, i sobre les que ambdues societats entenen precís puntualitzar el que segueix.


Llegir més >
 Des del 2010, 11 municipis catalans han recuperat la gestió pública del servei, una xifra que augmentarà els propers anys. Les principals raons per fer-ho són l’opció de reinvertir tots els beneficis en la millora de la xarxa i la possibilitat d’abaixar les tarifes

Marc Font
Publicat al número 140 de la revista Carrer

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’anul·lar la creació de l’empresa mixta que subministra l’aigua a 23 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha arribat en un moment en què remunicipalitzar el servei ha deixat de ser excepcional. Agbar, que controla el 70% de la societat mixta -també hi participen La Caixa, amb un 15%, i la pròpia AMB, amb el mateix percentatge-, ha presentat un recurs a la sentència, emesa el març. Però més enllà de veure què dictamina en darrer terme el Tribunal Suprem, el dictamen del TSJC intensifica el debat sobre qui ha de gestionar un servei essencial com és l’aigua. Durant dècades la norma havia estat encarregar-lo a grans empreses privades -que a Catalunya de manera aclaparadora formen part del grup Agbar-, però ja fa uns quants anys que la tendència s’ha esberlat.


Llegir més >
 Malgrat els problemes d’accés de moltes famílies a aquest servei bàsic, la capital catalana ha apostat per un model que prima la cobdícia per sobre del bé comú

Quim Pérez, membre de la Plataforma Aigua és Vida
Publicat al número 140 de la revista Carrer

L’aigua és un bé essencial per a la vida de les persones, la biodiversitat i tots els ecosistemes. Sense aigua no hi ha vida possible i una aigua sense un bon sanejament és la major causa de mortalitat infantil al món. L’aigua és un bé comú perquè és de tothom però alhora, de ningú. L’any 2010, l’accés a l’aigua i el sanejament són declarats un Dret Humà fonamental per l’Assemblea de l’ONU. Dissortadament, la cobdícia humana, el desig de fer negoci amb qualsevol element per fonamental que sigui, comporta nefastos efectes sobre la seva qualitat, quantitat i el seu imprescindible accés universal. Barcelona n’ha estat un exemple.


Llegir més >
 Entitats socials colombianes acusen el megaprojecte del nou port de la ciutat, en el qual estan implicades empreses catalanes, d’assetjar violentament la població que fa “nosa”

Joan Maria Soler, vicepresident de la Favb
Publicat al número 140 de la revista Carrer de la Favb

“Res de l’inhumà et serà estrany” sentencià André Glucksmann com “l’onzè manament”, un precepte moral que ens obliga a preguntar-nos si podem viure aliens a les barbàries que ha viscut la humanitat en el segle XX. Ara, amb el nou segle i amb una globalització consumada ja no és possible girar l’esquena a cap situació per més dura o llunyana que estigui. Aquest manament és fatalment ineludible quan la nostra ciutat, Barcelona, està esquitxada per uns terribles fets que passen en una petita ciutat colombiana anomenada Buenaventura. En aquest article intentarem contribuir a submergir-nos en unes clavegueres que, més enllà dels estats, ara, travessen continents.


Llegir més >

 Us presentem el número 140 de la revista de la Favb, amb un dossier dedicat a les desigualtats a la ciutat de Barcelona.

També trobareu articles sobre el debat de la gestió de l'aigua o el macro-projecte especulatiu al Port de Buenaventura (Colòmbia) en el qual estan implicades empreses relacionades amb la “marca Barcelona”, així com treballs sobre les eleccions a la Sindicatura de Greuges, els problemes a les Oficines d'Atenció Ciutadana, la valoració dels 10 anys de la implantació de l'ordenança d'(in)civisme o el futur del tramvia, entre molts d'altres temes.

Podeu baixar-vos en pdf tot el contingut de la revista a l'enllaç: www.favb/carrer140 , i en uns dies la trobareu en paper als punts de distribució habituals, entre ells les associacions de veïns i veïnes de Barcelona, o al local de la Favb (Obradors, 6-10, baixos).


Llegir més >
Syndicate content

Agenda

«octubre 2016
dldmdcdjdvdsdg
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Carrer: número 141

Noms, poder i ciutadania

Descarrega'l en format PDF


Què és Carrer
Contacte
Per rebre carrer a casa
Publicitat
Números anteriors